Marinus Entrop

Marinus Entrop, geboren in 1874 en overleden in 1962, fabriceerde in 's Gravenmoer vier auto's, een dubbeldekkerbus en tussen de 1500 en de 1800 fietsen. Nagenoeg alles was handwerk. Zijn auto's wogen tussen de 200 en de 300 kilo, hadden een luchtgekoelde motor en boden ruimte aan twee of meer personen. Hij verkocht ze voor 1700 gulden per stuk.  In 1909 maakte Marinus Entrop een proefrit met zijn eerste wagen. Een redacteur van het ANWB-blad Kampioen reed mee en schreef een levendig verslag over de rit door onder andere Dongen, Gorinchem en Utrecht. Met de bus die Entrop fabriceerde, maakte hij ritten naar Den Bosch, Breda, Oisterwijk en Gilze. Voor twee kwartjes per persoon konden mensen dan een tocht maken.

In 1960, na een interview met de Bredasche Courant, kwamen er meerdere journalisten in ’s-Gravenmoer bij Marinus Entrop langs om te genieten van zijn sterke verhalen. Het Parool van 29 oktober 1960 schreef onder de kop "Ik bouwde eerste Nederlandse auto" een stuk over de autobouwer. Download hier het stuk "Ik bouwde eerste Nederlandse auto" dat in het Parool verscheen.

Entrop bleef tot aan zijn dood actief. Hij overleed in 1962 als gevolg van een val van de trap. Hij was toen 88 jaar. " 

 

Foto links : Marinus Entrop Brabants eerste autobouwer.

 

 

 

 

 

 

 

Foto onder : De advertentie in de ANWB-Kampioen uit 1909 toonde zijn totale productassortiment. 

Foto onder: Rechts de Entrop-tricar N-646 waarmee de Kampioen-journalist in 1909 een rondrit door midden Nederland maakte. Links de luxueuzere tweecilinder uitvoering. Voor het nog bestaande pand, Hoofdstraat 43-45.