Bezienswaardigheden in 's Gravenmoer
Vispassage’s in het riviertje de Donge
Foto boven: Vis passage Groenendijk
In 2021 zijn er in de Donge ter hoogte van de Wilhelminalaan,de Dongedijk,en de Groenendijk drie stuwen vispasseerbaar gemaakt. Bij alle drie de stuwen is er een zogenaamde ‘Vertical slot’ vispassage aangelegd.
Het principe van de vispassage is als volgt:
Vissen komen aan bij de stuw (benedenstrooms) en kunnen niet verder. Door de stroming in de vispassage worden de vissen gelokt richting de vispassage (wordt ook wel ‘lokstroom’ genoemd).Vanuit de eerste kamer kan de vis vervolgens de verschillende kamers (ook wel ‘slots’ genoemd) door zwemmen om zo het verval over de stuw (= hoogte van de klep) te overbruggen.
Per kamer wordt er door de vissen een peilsprong van ongeveer 5 cm opgevangen en overwonnen.
Daarnaast zijn er ook in elke vispassage rustkamers gemaakt, waar vissen even tot rust kunnen komen.
Een (Engelstalig) filmpje toont visueel hoe de vispassage’s, die in de Donge zijn aanglegd, precies werken.
Klik op https://www.youtube.com/watch?v=os1Y0S6s3fs om het filmpje te bekijken
Hieronder foto's van de vispassage aan de stuw in de kerkdijk en Dongedijk.
De Tuynkamer
Aan de vaartweg in ’s Gravenmoer ligt een bijzondere kijktuin ”De Tuynkamer” . Het is een privé showtuin van de familie van Woensel.
De prachtige tuin is door de jaren heen van een boederijtuin uitgegroeid naar een echte liefhebberstuin van 2700 m2 die cottage-achtig aandoet. De Tuynkamer heeft naast een lange bordertuin ook diverse tuinkamers met elk een andere sfeer. Een barok rozenprieel, een Engelse rozentuin, een vijvertuin met grassen, een blauw-gele bordertuin, een vlammende border en een rustieke tuin in sobere grijstinten.
Neem een kijkje op de site http://tuynkamer.eu of breng eens een bezoek aan de tuin.
Foto's hieronder: De prachtige kijktuin "De Tuynkamer"
Replica van de korenmolen van ’s Gravenmoer.
Aan Julianalaan ter hoogte van de havenkade staat een replica van de korenmolen in de buurt van de plaats waar hij rond 1470 gebouwd is.
Molensteen
In het parkje aan de havenkade staat er in het midden een molensteen van een molen die daar vroeger in de buurt stond.
Foto's onder: De molensteen aan het parkje aan de havenkade.
Bevrijdingsmonument in ’s-Gravenmoer
Het bevrijdingsmonument in 's-Gravenmoer is een bakstenen gedenksteen met een ingemetselde plaquette van natuursteen. Het gedenkteken is op 5 november 1994 geplaatst op een klein plateau van keien. Het monument staat op de hoek Molendijk/Hoofdstraat .
Foto onder: Het bevrijdingsmonument op de hoek Molendijk/Hoofdstraat .
Foto onder: De bakstenen gedenksteen met een ingemetselde plaquette van natuursteen.
De tekst op de plaquette luidt:
'ZIJ DIE VIELEN
HIER EN IN DEN VREEMDE
LEVEN VOORT
IN ONZE HARTEN'.
Kunstwerk kantklossen
In het parkje aan de Havenkade in 's Gravenmoer staat vanaf 5 september 2008 een kunstwerk. Dit kunstwerk geeft de historische band van het dorp 's Gravenmoer met de traditie van het kantklossen weer.
Foto onder: Kunstwerk kantklossen.
De Hoge Brug
Om een betere verbinding te krijgen tussen ´s Gravenmoer en de Langstraat sloten ’s Gravenmoer en Waspik in 1774 een overeenkomst die door de Staten van Holland werd goedgekeurd. Deze overeenkomst behelsde de verbreding van de weg tussen ’s Gravenmoer en Waspik alsmede de aanleg van een brug over de vaart, de Hoge Brug. Zo genoemd omdat de brug zo hoog gemaakt werd dat geladen hooi-, riet- en rijsaken onder de brug door konden varen.
Foto's onder: De Hoge Brug aan de Waspikseweg heden ten dagen. Bekijk hier meer foto's van de Hoge brug.
Borstbeeld Marinus Entrop
Op dinsdag 30 oktober 2012 is in de binnentuin aan de Kerkebosdreef een borstbeeld van wijlen Marinus Entrop Brabants eerste autobouwer en oud-inwoner van ’s Gravenmoer onthult. Lees hier meer over Marinus Entrop .
Foto onder: Het borstbeeld van wijlen Marinus Entrop staat in de binnentuin aan de Kerkebosdreef . Op de grond, onder het borstbeeld, de bandensporen van één van de door hem gebouwde auto's.
Foto onder : Close up van het borstbeeld.
Foto onder : Onder het borstbeeld, de bandensporen van één van de door Entrop gebouwde auto's.
Historische dorpspomp
Op het nieuw ingerichte dorpsplein is in december 2012 een historische dorpspomp geplaatst. De historische dorpspomp is een kopie van de dorpspomp die vroeger aan de Molendijk heeft gestaan.
Foto onder: De Dorpspomp die aan de Molendijk stond.
Foto onder: De oude dorpspomp, zoals links hieronder, is nagebouwd op het dorpsplein .
Hieronder enkele foto’s van de dorpspomp die in december 2012 nabij dorpshuis De Geubel is onthuld. Het is een replica van de dorpspomp die ooit als drinkwatervoorziening aan de Molendijk stond.
Boerderij/fruitkwekerij Lisboa
Boerderij "Lisboa" is gebouwd voor het gemengd bedrijf rond 1872 en sinds 2012 is er de fruitkwekerij Lisboa in gevestigd. Fruitkwekerij Lisboa bestaat uit 2,7 hectare land met 2.500 appelbomen, 1.600 perenbomen, 100 jonge pruimenbomen, 400 jonge kersenbomen en 50 rode bessen struiken.
De huidige eigenaren Janet en Wil Kop kochten in 2011 het prachtig huis in ’s Gravenmoer, met de bijbehorende boomgaard. De boomgaard bestaat al decennialang, maar was niet biologisch. Het grote doel van Janet en Wil was om biologisch fruit te gaan telen. Het draait nu niet meer om geld verdienen zoals vroeger, maar om midden in de natuur staan.
Vanaf de overname van de boomgaard in 2012 worden er al 70 procent minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo wordt nu luis aangepakt door zakjes met stro op te hangen. Dat trekt oorwormen aan, die de natuurlijke vijand van luizen zijn. Het fruit dat nu gekweekt wordt ziet er nu al prachtig uit. De eerste mantet (frisse appel) is in 2012 geoogst.
Afhankelijk van het seizoen verkopen Janet en Wil hun eigen verse fruit zoals appels, peren, rode bessen, pruimen aardbeien en kersen rechtstreeks uit hun boomgaard vanaf een kar op het erf. Als de" boerenbont" rode zakdoek aan het hek hangt is de fruitkwekerij geopend.
Een nieuw streekproduct , appelsap en appel/perensap uit `s Gravenmoer is het gehele jaar door verkrijgbaar. Het is Ambachtelijk gemaakt sap , zonder toevoegingen, is een puur natuurproduct van eigen bodem
In de maanden augustus en september kan men in de boomgaard terecht om zelf fruit te plukken.
Bij Fruitkwekerij Lisboa worden ook workshops gegeven zoals schilderen in de boomgaard tijdens de "Bloesemtijd" of "Fruitoogst". Ook picknicken in de boomgaard is mogelijk voor groepen vanaf 6 personen en ook schoolklassen welkom.
Foto’s onder: Boerderij "Lisboa" met tuin die gebouwd is rond 1872.
Bekijk hier meer foto's van boerderij/fruitkwekerij Lisboa.
Monumentje ter nagedachtenis van Marius Verhagen
Zaterdag 21 juni 2014 is op de zorghoeve Ora et Labora in 's Gravenmoer een monumentje ter nagedachtenis van zorgboer Marius Verhagen onthuld. Marius overleed 28 juni 2013.
Foto's onder: Het monumentje aangeboden door gasten, vrijwilligers en medewerkers van zorghoeve Ora et Labora en hotel Hof van 's Gravenmoer.
Kunstwerk ”Vooruitgang” bij dorpshuis De Geubel
Op 26 oktober 1996 werd het vernieuwde dorpshuis De Geubel in gebruik genomen. De toenmalige gedeputeerde W. van Beek onthulde op het pleintje voor de ingang van het dorpshuis een bronzen kunstwerk van Inez Hegeman uit Geffen als geschenk van de provincie. In het bronzen beeld zit een geubel verwerk. Een geubel is een turfaak. In het begin van de vorige eeuw werden de geubels op een eigen scheepswerf in de eigen haven van ’s Gravenmoer gebouwd.
Het kustwerk kreeg de naam “Vooruitgang”
Foto onder: Bronzen kunstwerk op het pleintje voor de ingang van het dorpshuis.
Foto onder: In het bronzen beeld zit een geubel verwerk.
Foto onder : Het kustwerk kreeg de naam “Vooruitgang”
Foto onder : Struikelsteen gelegd voor verzetsman Teunis van der Bie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb