Zes jonge torenvalken in boomgaard van fruitkwekerij Lisboa

In de boomgaard van de Fam. Kops achter fruitkwekerij Lisboa heeft een koppel torenvalken onderdak gevonden in een speciale nestkast. Op 12 juni 2014 zijn er in de kast zes jonge torenvalken aangetroffen.

Foto onder: De zes jonge torenvalken in de nestkast die op de fruitkwekerij Lisboa staat.

 
Torenvalken verblijven graag in een vrij open landschap afgewisseld met bosschages, waar ze voornamelijk jagen op muizen,  sprinkhanen, kikkers, jonge ratten en mussen en insecten (kevers). Ze bouwen zelf geen nest maar maken graag gebruik van een speciale nestkast die wordt opgehangen op een hoogte van circa 5 meter.


In de boomgaard achter Lisboa, waar biologisch fruit wordt gekweekt en een minimum aan bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is een paal geplaatst met daarbovenop een nestkast. De nestkast met de invliegopening op het oosten toornt hoog boven de appel en perenbomen uit. Dit ideaal plekje is een paartje torenvalken niet ontgaan en ze hebben er hun intrek genomen met een succesvol broedsel van zes jonge als gevolg.

Van de jonge torenvalken die nog in de nestkast verblijven zijn filmpjes gemaakt. Kijk voor hier voor een filmpje van de jonge torenvalken dat op 12 juni opgenomen is. Kijk hier en hier voor nog twee filmpjes van de jonge torenvalken. Met dank aan Edward van Schaik die de filmpjes beschikbaar stelde.

Foto onder: In de boomgaard, is een paal geplaatst met daarbovenop een nestkast.