"Uit de oude doos"
Op deze pagina beginnen we met het loflied op ’s Gravenmoer dat in de vorige eeuw is geschreven. Het loflied bestaat uit zes coupletten en een refrein. In de zes coupletten wordt het verhaal van ’s Gravenmoer uit die tijd verteld.
Op deze pagina gaan we verder aan de hand van oude foto’s terug in de historie van ’s Gravenmoer. Dit haalt wellicht bij vele van u leuke herinneringen op uit “die goeie ouwe tijd”.
Foto onder: Statige villa aan de Wilhelminalaan
Foto onder : De Hoofdstraat anno 1961.
Foto onder : Herenhuis aan de vaartweg waar in de vorige eeuw de familie v/d Dussen woonden.
Foto onder: Huisje aan de waspikseweg toen bewoond door Adriaan van Beek.
Foto onder: Foto uit de vorige eeuw genomen bij kwekerij Van der Dussen aan de vaartweg.
Van der Dussen en Zoon BV dat in 1987 failliet ging, kweekte niet alleen planten, maar kocht deze ook in. Veel potplanten gingen naar landen als Frankrijk en België. De plantenkwekerij in 's Gravenmoer dateerde uit 1899 en groeide uit tot een van de grootste potplantenkwekerijen in Nederland met in de jaren zestig en zeventig ruim 60 man personeel en export van bloemen naar tal van landen in Europa en Zuid-Afrika. De plantenkwekerij bestond voornamelijk uit glas met een oppervlakte van bijna 29.000 , vierkante meter
Foto onder : Kijkje vanuit de wielstraat richting hoofdstraat.
Foto onder: Kruising Vaartweg- Waspikseweg- Julianalaan in de vorige eeuw.
Foto onder: Dorpskruidenier Faro op bezoek bij de andere dorpskruidenier Hartman.
Foto onder: De Ford van dhr F.M Volk wordt aan de benzinepomp van Fa Schep aan de hoofdstraat volgetankt door Janny Schep.
Foto onder: Rien van Gool bij de vrachtwagen van de Gebroeders Van Gool Transport volgeladen met suikerbieten. In de vorige eeuw vervoerde het familie bedrijf vooral aardappelen, groenten en fruit.
Foto onder: Café aan de kafhoek in de vorige eeuw.
Foto onder: Voormalige bakkerswinkel van bakker Boezer aan de hoofdstraat.
Foto onder: In de vorige eeuw bracht bakker Rutters het brood rond met paard en kar en later met de bakfiets.
Foto onder: Op de voorgrond het kruideniers winkeltje van de familie Faro op de molendijk.
Foto onder : Groenteboer Karel van Dongen.
Foto onder: Huisje aan de hoofdstraat 57. Het huisje werd bewoond door de fam. van Loon die kamerplanten verkochten. Het huisje staat er helaas niet meer.
Foto onder: Pieteke spijkervet
Foto onder: Fietsenwinkel en werkplaats van Roel de Geus aan de vaartweg. Op de foto onder anderen Dik Nederveen,Arie Nieuwenhuizen, Jaap, Rein en Sjanie Nederveen.
Foto onder: In de vorige eeuw stond er in de hoofdstraat een manufacturenwinkeltje van Herman van Eersel. De foto dateert uit de jaren zestig.
Foto onder: Aan de Vaartweg in 's Gravenmoer staat een 18e eeuwse boerderij. Het schuurgedeelte is in het eerste kwart van de 20e eeuw verbouwd tot slagerij annex café ’t Haasje. Deze foto is gemaakt in 1922.
Foto onder: Herinnert u deze markante inwoner van 's Gravenmoer nog. Het is Thijs Heyblom , bijnaam Thijs den Bu. Thijs ging met zijn kar met groente het dorp rond. Hij verkocht onder anderen rooi pijpen en daar bedoelde hij rabarber mee,
Foto onder: De benzinepomp aan de hoofdstraat in de jaren zestig met op de achtergrond de winkel van de Fa Schep.
Foto onder: De Emmalaan gezien vanaf de kruising met de Hoofdstraat. Deze foto is van 1958. De Emmalaan werd in de volksmond ook wel steggeske genoemd.
Foto onder: De Wilhelminalaan eind vijftiger jaren.
Foto onder: De Molendijk in de zestiger jaren. Links naast het witte pand op de foto is de kapperszaak van Cor Hensen te zien.
Foto onder: De Molendijk met links op de foto de openbare lagere school. De foto is genomen in 1958. De school stond op de plaats waar nu de brandweerkazerne staat. Het huis waar je rechts op de foto tegenaan kijkt, is de kruidenierswinkel van Geert Faro.
Foto onder:Huisje aan de Wilhelminalaan aan de rand van 's Gravenmoer. Tot half de vorige eeuw werd het bewoond door de familie de Bie.
Foto onder: Huisje aan de vaartweg waar in de vorige eeuw de familie van Loon woonde. Het huisje werd in de volksmond de Willemstad genoemd.
Foto onder: Boerderijtje aan de hoofdstraat dat vorige eeuw bewoond werd door de familie Geldof en later door de familie van Strien. Het boerderijtje moest in 2015 wijken voor nieuwbouw.
Foto onder: Voormalige bakkerswinkel van de fam. Rutters aan de vaartweg.
Bakker Piet Rutters en later zijn dochter Annemarie en zoons Jan en Kees kwamen vroeger met hun mand vol lekkers, gewoon via de achterdeur aan huis, om brood te brengen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb